Kezdő és akár haladó fotósként is könnyű beleesni ebbe az 5 utómunka hibába. Mutatom azt is, hogy hogyan kerüld el őket!

Ha érdeklődsz a fotózás és utómunka iránt, akkor ajánlom figyelmedbe a blogomat!

Nézzük meg most azokat az öt hibát, amiket a legtöbb kezdő fotós elkövet, és megmutatom, hogyan kerüld el őket.

1. Vignettázás (Vinyetta): Bár a vinyetta maga nem hiba, ha túl hangsúlyosan jelenik meg a képen, akkor nem fog jól mutatni. A Lens Corrections részben a Lightroom Develop modulban korrigálhatod a vinyettát. Az Effects fül alatt pedig adhatsz hozzá vagy vehetsz el vinyettát.

2. Élesség és Zajszűrés: Túlzott élesség használata és zajszűrés nélkülözése gyakori hiba. Érdemes lokálisan alkalmazni az élességet és figyelni a zajszűrést, különösen zajos képek esetén.

3. Effektek: Fénycsóvák és más túlzott effektek használata kezdőként elkerülendő. Inkább próbáld meg visszaadni azt, amit a szemeddel láttál, és az effekteket hagyd az utómunka végezetére.

4. „Gumiarc” Portréretus: A bőr túlzott simítása a retusáló eszközökkel könnyű, de vigyázz, hogy megmaradjon a bőr textúrája. Finom élesítéssel lehetőséged van kiemelni a textúrát.

5. Szaturáció és Szelektív Színezés: Túlzott szaturáció és szelektív színezés elkerülendő. Figyelj a szaturációra, különösen a kontraszt és a szelektív színezés változtatása esetén.

Ezek az egyszerű tippek segíthetnek elkerülni a leggyakoribb hibákat a Photoshop utómunkában. Ha szeretnél további hasznos tanácsokat, kövesd a csatornámat!