Amikor egy pár megtalálja az esküvői fotósát, nagyon sok mindennel kell foglalkozni: hol és mikor legyen a jegyesfotózás, a menyasszonyi portrékészítés és így tovább. Sokan megfeledkeznek a szerződéskötésről, aminek megléte pedig elengedhetetlen!

Miért kell szerződést kötni a fotóssal?

Mint ahogy a többi szolgáltatóval is szerződést kötünk, így az esküvői fotóssal, videóssal is meg kell ezt tenni. Nem a bizalmatlanság, hanem a biztonság miatt.

Ebben a szerződésben megállapodik a pár és a fotós abban, hogy milyen feladatokat és milyen áron végez el a fotós. Ebben szerepelnek a teljesítendő feladatok és az is, hogy mikor és milyen képeket kap meg a pár és melyek a fizetési határidők.

Ez mindkét fél számára biztonságot kínál, így a fotósok is biztosak lehetnek abban, hogy a pár fizetni fog, hisz egy szerződés jogi dokumentum.

Védi a mennyasszonyt, a vőlegényt és a szolgáltatót

Ha létezik szerződés, azzal nagyon sok vitát el lehet kerülni. Sokan az esküvőjük után döbbennek rá, hogy nem jó fotóst választottak és ilyenkor mindig jön a kérdés, hogy mit lehet tenni, be lehet-e perelni? Ha volt szerződés, nyilván az nagyban megkönnyíti az elégedetlen pár dolgát.

Probléma lehet például, hogy a fotós nem nyújtja a megbeszélt szolgáltatásokat. Vagy félrevezeti a párt, tehát bizonyos típusú fotókat ígér és nem olyanokat ad, illetve előfordulhat az illetéktelen felhasználás is, amikor a fotós engedély nélkül használ fel egy személyről képeket.

Ha nincs részletes szerződés a pár birtokában, akkor elég nehéz bizonyítani, hogy a fotós nem teljesítette a feladatát.

A fotós számára is szükséges a szerződés, hiszen konkrét szolgáltatást nyújt, amelynek fontos szabályai vannak, mint például a határidők vagy épp a fizetési konstrukciók.

A szerződés tartalma

A fotózási stílusok, csomagok és pózok eltérőek lehetnek, de a szerződések hasonló mintára készülnek. Természetesen minden szerződés tartalmazza a felek adatait: nevét, címét és elérhetőségeit.

Ezen kívül bele kell írni az esküvő helyszínét és dátumát is. Ha a fotós különböző csomagokat kínál honlapján vagy közösségimédia-felületein, akkor a szerződésbe gyakran a választott csomag fantázianevét írják bele, de érdemes ezt részletesen is kifejteni. Így megelőzhetők a félreértések.

Fel kell sorolni tehát mindent, ami a csomag része és amit konkrétan tartalmaz, tehát azt, hogy hány órát áll rendelkezésre a fotós, milyen eseményeket örökít meg és így tovább.

A szerződésnek természetesen tartalmaznia kell az árat és olyan dolgokat is, mint a késedelmes fizetés és a kaució vagy épp az előleg.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy egy esküvői fotós munkájának csak egy része maga a fotózás. A végső fotókat hetekkel, akár hónapokkal később adják át a megrendelőnek. A határidőket érdemes előre tisztázni, hiszen rengeteg befolyásoló tényező van: az esküvő dátuma, a készült képek mennyisége, a kért képek száma.

Persze mindenki azt szeretné, ha az élete nagy napjáról készült fotók mihamarabb rendelkezésre állnának, azonban a türelem rózsát terem, hiszen azt már senki sem szeretné, hogy ezek a fontos képek futószalagon legyen kiválogatva és utómunkázva.

Ha pedig szerződésbe foglaljuk a képek átadásának határidejét is, akkor máris nyugodtabb mindkét fél.

Az esküvői fotós szerződés nehézségei

A pandémia megtanított mindenkit arra, hogy nem lehet 100%-kal előre tervezni. A koronavírus-járvány alatt esküvők tucatjai maradtak el. De vajon mi lett az ilyenkor kifizetett előlegekkel, milyen átütemezési paraméterek lehetségesek? Ezt is szabályozni lehet a szerződésben.

Ma sem lehetünk biztosak semmiben, ezért érdemes a szerződésben erre is kitérni. Hogy át lehet-e ütemezni, le lehet-e mondani a fotózást. Általában a szerződésbe ezt úgy foglalják bele, hogy bizonyos időtartamon belül még lemondható egy esküvő, de ha például az utolsó napokban történik meg, akkor érthető okokból ki kell fizetni fotós díját vagy annak egy részét, hisz hirtelen ő sem tud már más munkát elvállalni.

Szerencsére nagyon ritkán történik olyan esemény, ami lemondást indokol, de sajnos erre az esetre is fel kell készülni.

A legtöbb esetben a párok hosszú hónapokkal a nagy esemény előtt már szerződnek a fotóssal, olyankor, amikor még nem tudható az esküvő pontos napirendje. Ha pontosan nem is tudjuk, hogy mikor van szükségünk a fotósra, egy időtartamot be lehet írni a szerződésbe, kitérve arra is, hogy a plusz órák mennyibe is kerülnek.

Szerzői jogok, a képek felhasználása

Végezetül nem árt szót ejteni a szerzői jogokról sem: amikor a párok megkapják a fájlokat, nyilván szeretnék azt megosztani a közösségi médiában. A történet másik oldala, amikor a fotós szeretné felhasználni a képeket akár saját weboldalán, akár pályázni vele valahol, kiállítani, vagy eladni egy magazinnak például. Ezeket mind részletesen szabályozni kell.

Esküvői fotóst keresel? Vedd fel velem a kapcsolatot!

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]