Az esküvői fotós kiválasztása fontos feladat, mert bár nem gondolnánk, de a fotós az, aki a nagy napon a legtöbb időt tölti együtt az ifjú párral, hiszen követi őket mindenhova, és megörökít minden lényeges, és kevésbé lényegesnek tűnő pillanatot is. 

Hogyan választanak a párok esküvői fotóst?

Sok esetben a fotóst egy már korábbi fotózásról a pár ismerőse, így van már közös tapasztalat, ismeri egymást a házasulandó fél és a szolgáltató.

Azonban döntő többség vagy ajánlás útján választ a pár, vagy a fotós netes portfóliója, weboldala és közösségi oldala alapján. Ám sokszor nem derül ki elsőre, mit is takar az esküvői fotós feladatköre. Nézzük is meg, hogyan telik a fotós szemszögéből a nagy nap.

Miből áll egy esküvő fotózása?

Elsőre nem is gondolánk, hogy egy esküvői fotósnak mennyi feladata van, és hogy mennyi mindenből áll egy esküvői fotózás. A

legtöbben csak annyit látnak a fotósból, hogy az ceremónia és a lagzi alatt szaladgál ide-oda, és a fontos események, pillanatok mellett a vendégekről is lő pár fotót. Pedig ennél sokkal szélesebb a termékpalettája, amiről fotót készíthet a nagy napon:

Jegyes fotózás

Már az eljegyzés után kérhetünk pár képet, de jellemzően a nagy napon, még a ceremónia előtt készít a párról egy sorozatot, akár stúdióban, akár egy kiválasztott szabadtéri, esetleg beltéri helyszínen.

Előkészületek, dekorációk

Egyetlen esküvői helyszín sem csettintésre készül el, így ezt érdemes dokumentálni. Jó eséllyel a helyszín más házasságot kötő párok életében is egy szép emlék marad, viszont – többek között – a dekorációtól lesz egyedi és varázslatos.

Készülődések

Smink, fodrász, ruha felvételek: a fotós követi a párt, elsősorban a menyasszonyt a nagy napon, és az öltözködés, készülődés közben készít képeket, de ugyanezt természetesen a vőlegény esetében is megeszi, ha szükséges

Kikérők

A hagyomány manapság már nem olyan gyakori, mint régen, de ahol van, ott a fotós erről az eseményről egyszerűen nem maradhat le. A jelenlévő családtagok, rokonok és a leendő házasok mellett nekünk fotósoknak (és persze videósoknak is) nagyszerű élmény ezt a részét megörökíteni a napnak.

Első pillantás – first look

Ez az igény manapság egyre gyakoribb és úgy gondolom ez egyszerűen szuper! Amikor lencsevégre kapjuk ahogy a meglátja egymást a mennyasszony és a vőlegény az a pillanat egyszerű varázslatos és maga a csoda. 

Szertartás

Az esküvő „legkomolyabb” része, hiszen itt szentesítik a párok aláírásukkal és szavaikkal elköteleződésüket egymás iránt. Mind a polgári és/vagy templomi szertartás fotózását úgy végezzük, hogy a helyzet izgalmas feszültségét és komolyságát tükrözzék a képek.

Kreatív fotózás

A 2000-es évek elején nagy divat volt a Trash the dress, vagyis a ruha tönkre tételének fotózása, de manapság sem ritkák az egyedi, kreatív, akár extrém fotósorozatok az ifjú párról.

Lakodalom fotózása

A tévhitek ellentétben a lagzi nem csak partyfotózás, sőt! Ide beletartozik a köszöntők, beszédek fotózása, az ételek felszolgálása, a tánc és a torta felvágása közben készített fotók, de a lakodalmi játékok és a lagzi pillanatképeinek fotózása is ide tartozik. 

Fotóst keresel az esküvődre?

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]