Minden esküvő középpontja az ifjú pár, de nagyon fontos szerep jut a családnak is, ezért sem árt figyelmet fordítani a családi fotók elkészítésére. Azért, hogy semmilyen fontos, meghatározó pillanatot ne felejtsünk el megörökíttetni és senki ne maradjon le a családi fotókról, érdemes előre megtervezni a fotózást.

Fontossági sorrend

A fotózáskor illik fontossági sorrendben haladni, tehát a szülőkkel, testvérekkel, nagyszülőkkel elsőként elkészíteni a fotókat. Az elvált, újraházasodott szülők esetében, ha jó a viszony a pár egykori tagjai között, akkor akár közös fotók is készülhetnek, de ne feledkezzünk meg szüleink új párjairól, és a mostohatestvérekről sem.

Legyen egy lista

Ha van, aki vezényelje a ceremóniát, akkor neki adjunk át egy előre megírt listát, ha nincs ilyen, akkor a fotósnál legyen, de egy barátunkat is megkérhetjük arra, hogy vezesse le a fotózást. Ezzel időt is spórolhatunk, sőt, ha előre tájékoztatjuk a családtagokat, hogy ne menjenek messzire a ceremónia után, vagy hogy érkezzenek korábban a ceremónia előtt, az is igen hasznos döntés.

Fotózás a szertartás előtt?

Ez egy új szokás, a régi hagyományt felrúgva, tehát ilyenkor a pár már a szertartás előtt is látja egymást. Egyre többen választják ezt a megoldást, sokszor a kreatív képek is a szertartás előtti napokban, vagy hetekben készülnek el.

Ezeknél a csoportképeknél a klasszikus felállásra kell gondolni: a pár áll középen, körülötte pedig a családtagok ilyen-olyan kombinációban. Ezek az úgymond elengedhetetlen fotók, ilyenkor nem sok helye van a művészi, kreatív fotóknak, ráadásul a végeredményt nézve sem a kreatív vonal az elsődleges szempont.

Kreatív képek családtagokkal

Egyre többen fotóriporteri stílusban örökítik meg az esküvőt, minimalizálva a beállított, előre megtervezett pózokat, beállásokat. Ilyenkor valódi csodák születhetnek. Ezek közé tartoznak az előkészület közben készült képek.

Persze kihagyhatatlan az is, amikor a szülők elkísérik a gyermekeiket az oltárhoz, vagy akár az első tánc fotója is, és a ceremónia utáni és közbeni képek is elengedhetetlenek, de van itt még más is.

Az előkészületekkor is sok meghitt pillanatot kaphat el a fotós, sokan javasolják is, hogy a szülők is vegyenek részt a készülődésben, ilyenkor valóban különleges pillanatok kerülhetnek lencsevégre.

A beállított képeken túl

Vegyük is sorra, hogy milyen fotók készülhetnek családtagokkal a beállított képeken kívül.

Ilyenek például a menyasszonyi készülődős fotók, melyeken a menyasszony édesanyja és lánytestvérei mellett a koszorúslányok, barátnők is szerepelnek. Ezek az izgalommal telt pillanatok kevés esélyt adnak a pózolásra, ezért is születnek ilyenkor kiváló képek.

Nemcsak a menyasszony készülődik ilyenkor, hanem a vőlegény is. Ennek kulcsfontosságú pillanata, amikor az édesapja segít a nyakkendő megkötésében, ezt is szeretik megörökíteni.

Mint ahogy azt is, amikor a szülők először pillantják meg gyermeküket, az édesapák a lányukat, az édesanyák a fiukat. Vannak olyan vicces pillanatok is, melyeket szintén érdemes lefotózni, egy-egy önfeledt nevetés hangulata átsugárzik a képekről.

A szülők mellett a testvérekről se feledkezzünk meg, ezek is igazán szívből jövő portrék lehetnek, mint ahogy a szülői portrék is. Ezeken a klasszikus képeken a pár van középen és a szülők pedig a két oldalon.

Természetesen ilyenkor a pár van a fókuszban, azonban az örömszülőkre is nagy figyelem helyezkedik, érdemes ilyenkor a szülőkről is külön, önálló portrét készíteni, akár spontán, akár beállítva.

A szülők mellett a nagyszülőkről se feledkezzünk meg, aki olyan szerencsés, hogy még élnek a nagyszülei az esküvője napján, mindenképp készüljenek vele is képek.

Nagyon megkapó hangulatú képek születhetnek a rokon kisgyerekekkel, de ugyanígy, akinek fontos szerepet tölt be háziállata az életében, ugyan mért ne fotózkodhatna a kutyájával is?

Amennyiben egyházi szertartásra is sor kerül, melyben nemcsak az ifjú párnak, hanem a családnak is van szerepe, érdemes erre is felhívni a fotós figyelmét.

Mint ahogy a házasságkötés előtti spontán pillanatoknak is igen intenzív hangulata van, ami a fotókon is megjelenik.

A köszöntő beszédekkor is érdemes fotózni, nevetős-pityergős pillanatokból ilyenkor is akad bőven.

Miről szólnak a családi fotók?

A családi fotók összességében a család összetartozását, két család összefonódását, egy új család születését jelenítik meg.

Esküvői fotóst keresel? Vedd fel velem a kapcsolatot!

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]