Egy esküvő egy pár életének egyik legfontosabb napja, nem csoda, ha mindenki szeretné megadni a módját, és megélni álmai esküvőjét. Azonban egy esküvőnek igencsak komoly anyagi vonzatai is vannak, szinte észrevétlenül nőnek a költségek, repkednek a százezrek. Ezért jó, ha van egy költségvetés, melynek forrásai rendelkezésre állnak.

Tippek a költségek csökkentésére

Vannak olyan helyszínek, ahol alacsonyabb bérleti díjat kell fizetni a hétköznapokon, épp ezért érdemes megfontolni egy pénteki esküvőt.

Ilyenkor azonban nagyon pontosan le kell egyeztetni azt, hogy hogy zajlik majd a másnap, különösen akkor, ha saját dekorost viszünk az eseményre, neki ugyanis minél hamarabb el kell pakolnia ahhoz, hogy a szombati eseményre is elkészülhessen a dekoráció.

Az esküvői meghívó már előre sokat elárul a rendezvény stílusáról, épp ezért is helyeznek sokan nagy hangsúlyt rá. Azonban ezzel is sokat lehet spórolni akkor, ha például magunk készítjük el, vagy lemondunk az olyan különlegességekről, mint a plexi meghívó, a dombornyomás, vagy épp az arany betűk.

Nem erre fognak emlékezni a vendégek, hanem az esküvőn eltöltött időre. A papírárak között is óriási különbségek vannak, érdemes itt is feltérképezni a kínálatot.

Mint ahogy gondoljunk a borítékokra is, melyek esetében is széles a skála az árakat és a minőséget nézve. A meghívók teljes költségét megspórolhatjuk akkor, ha létrehozunk egy esküvői weboldalt, és ezt küldjük el a násznépnek. Nagy előnye, hogy ezen a honlapon közzé tudjuk tenni a legfontosabb tudnivalókat: útvonal, időpontok, szálláslehetőség és a vendégek jelezhetik itt például ételérzékenységüket is.

Ruha és virágok

Kölcsönzés vagy vásárlás – a menyasszonyi ruhával kapcsolatos fontos kérdés. Előnye és hátránya mindkettőnek van, a bérlés ára azonban sokszor vetekszik a vásárláséval, ezért is vannak egyre többen, akik megveszik, majd eladják ruháikat.

Érdemes már 8-9 hónappal az esküvő előtt elkezdeni a keresést, és akár egy kiváló használt ruhára is bukkanhatunk töredékáron. Ha pedig figyelmesen követjük a kedvenc ruhaszalonjaink közösségi felületeit, különleges akciókra is lelhetünk.

Egy esküvőn elengedhetetlenek a virágok, törekedjünk a szezonális növények használatára, melyek olcsóbban elérhetők. A zöld textúrák alkalmazásával is sokat spórolhatunk, és azt is megfontolhatjuk, hogy nem élő virágokat alkalmazunk a dekoráció során.

Ezeket akár ki is bérelhetjük, vagy ha magunk vásároljuk meg, később el is tudjuk adni. Ha pedig más dolgokkal kombináljuk a virágdíszeket, akkor nemcsak különleges végeredményt kapunk, de még pénzt is takarítottunk meg.

Lehet ez gyertya vagy akár apró gyümölcstálakat is beiktathatunk a dekorációba. Ha pedig a virágcsokroknak több funkciót szánunk, azzal szintén spóroltunk, például a koszorúslányok csokrait a ceremónia után asztaldíszként is használhatjuk.

Ételek és szolgáltatók

Egy ilyen szép eseményt méltóképp meg kell örökíteni, azonban érdemes átgondolni, hogy pontosan milyen időtartamban lesz szükségünk esküvői fotós és videós szolgáltatásra. Több tízezer forintot is spórolhatunk így.

Mint ahogy a manapság igen népszerű szelfiboxok esetében sem árt a körültekintés. Nagyjából számoljuk ki, hogy mennyibe kerülne mindez, ha mi magunk intéznénk: polaroid géppel, akár használtan vásárolt kellékekkel. Egy bizonyos létszám alatt jobban megéri, mint óradíjat fizetni a szelfiboxért.

A bőséges étel- és italkínálat egy esküvő természetes velejárója, azonban ha lemondunk a felsőkategóriás italokról, akkor sokat spórolunk. Az ételek tekintetében pedig vegyünk számba, hogy hány gyerek lesz a rendezvényen, nekik általában alacsonyabb árat számolnak.

Ha a vacsora után még egy étkezés lesz a rendezvényen, kalkuláljunk úgy, hogy ezen a násznép mintegy 70 százaléka vesz majd rész. Lesznek, akik hazamennek, vagy épp nem éhesek. Ha az éjféli étkezésre kevesebb ételt rendelünk, máris kevesebbet költünk.

A tortával kapcsolatban is legyünk reálisak, és törekedjünk az egyszerűségre, a mindenféle dolgokkal díszített torták ára is magasabb, az egyszerűség itt is kifizetődő. A torta kinézete nyilván fontos, de az íze még fontosabb, ezt tartsuk szem előtt.

Egy esküvő nem olcsó mulatság, azonban ha ilyen dolgokra is odafigyelünk, rengeteget spórolhatunk, és nem kell lemondanunk semmiről azért, mert racionalizáltuk a költségeket.

Fotóst keresel az esküvődre?

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]