Mindegy, hogy apró esküvőt szeretnénk néhány fővel vagy hetedhét országra szóló óriási lagzit, a költségek kérdése megkerülhetetlen. Számolni kell a ruhával, a ceremónia költségeivel, virággal, fotóssal, étellel-itallal, és még sorolhatnánk De ki fizeti végül a számlát?

Hagyomány vagy ahogy esik?

A szokások kultúránként eltérőek, de egy kultúrán belül sincsenek manapság már kőbe vésett szabályok. Régen is eltértek a szokások a városban és vidéken a költségek kérdésében, ma pedig már sokan nem is ismerik a régi etikettet, hogy kinek mit szokás vagy illik fizetni.

Régen és most

Régen persze egy kicsit egyszerűbb volt a helyzet, mert közel sem kellett annyi mindent fizetni, mint mostanság. A lányos háznál volt jellemzően a lagzi, jobbára az udvaron, az esküvő meg a templomban, így a helyszín bérlésének költségével számolni se kellett.

A ruha sokszor generációról generációra szállt, ha mégse, akkor a családból megvarrta valaki. Valljuk be ez a hagyomány nagyon gyönyörű mai szemmel nézve.

A rokonok sütöttek süteményt, vagy vittek alapanyagot, tojást, lisztet, tejet, és még a zenészek is a faluból származtak, őket persze ki kellett fizetni.

Az ital biztosítása hagyományosan a vőlegény családjának feladata volt, a csokor pedig a menyasszony családjáé.

Manapság azonban már jóval több költséggel kell számolnunk, ráadásul már nem is menő az udvaron tartani a lagzit, és hagyni a nagyinak, hogy a régi ruháját adja nekünk, hogy abban mondjuk ki a boldogító igent.

Mivel egyre inkább szokássá válik esküvőszervezőre bízni a szervezést, így lényegesen több és magasabb költségekkel kell számolnunk, mint nagyanyáink idejében.

Régi etikett a költségek kérdésében

Általánosságban elmondható, hogy régen a költségek nagyobb hányadát a menyasszony családja állta, de az sem volt ritka, hogy fele-fele arányban osztoztak a költségeket.

De mit mond a régi etikett? Nos, jellemzően a helyszín bérleti díját, az esküvői menüt és italokat, valamint az esküvői fotóst vagy a szülők szokták fizetni fele-fele arányban, van a menyasszony és a vőlegény közösen. A karikagyűrűket, a tortákat és a sütiket, és a dekorációt általában a pár szokta közösen fizetni, ahogyan a köszönőajándékokat is a vendégeknek.

A menyasszony, illetve az ő családja szokta fizetni a menyasszony ruháját, cipőjét, ékszereit, a menyecske ruhát, de még a koszorúslányok ruháját is, bár ezt néha maguk a koszorúslányok vállalják magukra. Ugyancsak az ő költségük a csokor és a virágdekoráció, és persze a smink és a fodrász.

A vőlegény szokta fizetni a saját öltönyét, a tanúk kitűzőit, illetve sokszor az esküvői autót. Persze ezek a szabályok nincsenek kőbe vésve, el lehet, és manapság el is szoktak ettől térni. Az is érdekes kérdés manapság, hogy a vendégek szállását a pár, illetve a családja, vagy a vendégek fizetik.

Hogyan fizetik a költségeket a mai modern párok?

Napjainkban egyre inkább az a tendencia, hogy a pár a spórolt pénzéből, maga állja a költségeket. Ez egyrészt abból a szempontból előnyös, hogy nem kell figyelembe venni a családtagok igényeit, és úgy szervezzük meg az esküvőnket, ahogyan akarjuk, ahogyan mi szeretnénk.

Persze a hátránya az, hogy ha kevés pénzből kell gazdálkodnunk, akkor viszont nem biztos, hogy álmaink esküvőjét fogjuk tudni megszervezni.

Egyébként a szokás azt diktálja, hogy amennyiben a pár maga finanszírozza az esküvőt és a lagzit, akkor a családtagok drágább nászajándékkal kedveskednek, esetleg nagyobb összeget adnak nászajándékba.

Mielőtt terveznénk, derítsük ki, a családból ki mekkora részben tud beszállni a költségekbe

Mielőtt megterveznénk a világra szóló lagzinkat élő galambokkal, hőlégballonos külön esküvővel, Pnina Tornai által tervezett menyasszonyi ruhával, Michelin csillagos menüvel és 12 darab koszorúslánnyal, mindenképp derítsük ki, hogy mekkora keretünk lesz a költségek fedezésére.

Érdemes leülni a családdal, és kideríteni, hogy mekkora részt tudnak vállalni a költségekből, ki mit tud vagy szeretne fizetni.

Miután sikerült tisztázni a büdzsét, jöhet a tervezés, hogy mire, mennyit tudunk vagy szeretnénk költeni. Érdemes írni egy prioritási listát, hogy melyek azok az elemek, melyekhez ragaszkodunk, és melyek azok, ahol hajlandóak vagyunk kompromisszumos megoldásra.

Esküvői fotóst keresel? Vedd fel velem a kapcsolatot!

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]