Összeházasodni azzal, akit szeretünk, az egyik legfontosabb és legszebb dolog az életben. Ha ezt a komoly döntést meghozzuk, mondhatnánk, hogy nincs is más dolgunk, mint megszervezni az esküvőt. Jó eséllyel ez kihívásokkal teli küldetés lesz, de sokat segít benne ez a bejegyzés, hogy könnyebb legyen a tervezés.

Csak megszervezni kell

Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, hogy a „nincs is más, mint” szófordulat ez esetben annyi teendőt, gondolkodást, zsonglőrködést jelent, hogy sok pár nem vagy csak nagyon nehezen birkózik meg ezzel az embert – és gyakran párkapcsolatot – próbáló a feladattal.

Az alábbi tippek, ötletek figyelembe vételével, és ezek alapján a tennivalók rendszerezésével, valamint a szervezendő feladatok összeszedésével egy nyugodt, átlátható készülődésben lehet része bármily házasulandó párnak.

Egy évvel a kitűzött Nagy Nap előtt

Ekkorra célszerű időzíteni az eljegyzés bejelentését. Ha a család már értesült az örömteli eseményről, érdemes vizualizálni a Esküvő Napját és lejegyzetelni a lelki szemeink előtt megjelenő képeket. Formális vagy különleges lesz a szertartás? Mekkora létszám előtt szeretnénk kimondani az igent?

Ha megvan a létszám, jó ötlet néhány lehetséges időpontot listázni és egyeztetni a legfontosabb vendégekkel, hogy mindenki, akit szeretnénk, jelent tudjon lenni az esküvőn.

Ekkor már érdemes tisztában lenni azzal is, hogy mekkora a büdzsé, azaz milyen pénzügyi keretből tudunk gazdálkodni. Ennek alapján kezdjünk el keresni esküvőszervezői szolgáltatót és a szimpatikus céggel kössünk szerződést.

Ugyancsak a korai szakaszban látogassunk el a lehetséges helyszínekre, járjuk be azokat, és válasszuk ki azt, amelyik számunkra a legkedvesebb.

A pontos dátum kitűzése után foglaljuk le a helyszíneket – a templomot, valamint a ceremónia helyszínét, ha az nem esik egybe a vacsora helyszínével, a vacsora helyét -, és válasszuk ki a többi szolgáltatókat: szervezzük le az anyakönyvvezetőt, a szertartásvezetőt, a papot, valamint szerződjünk a catering céggel és gyűjtsünk inspirációs képeket a dekorációhoz.

Ugyancsak ebben a korai szakaszban szükséges a vendéglistát is összeállítani, a címeket frissíteni és a visszaigazolásokat begyűjteni.

9-11 hónappal a Nagy Nap előtt

Eljött az idő, hogy megtervezzük a dekorációt: remek ötlet dekorációs boardokat készíteni. Kérjünk árajánlatot több dekorációs szolgáltatást kínáló cégtől, és válasszuk ki a számunkra legszimpatikusabbat.

Keressük fel a ruhaszalonokat és böngésszük át a kínálatot. Ekkorra már tudnunk kell, hány koszorúslányt szeretnénk, így az ő ruhájukat is, egyidejűleg a mennyasszony és vőlegény ruhájával ki tudjuk választani vagy meg tudjuk tervezni. Miután letettük voksunkat az álomruhánk mellett, foglaljuk le a szalont, ha saját ruhát szeretnénk, találkozzunk a lehetséges tervezővel, tervezőkkel, hogy a modelleket, egyedi igényeket átbeszéljük.

A fotóstól, videóstól, cinematográfustól is kérjünk ajánlatokat. Ezt megelőzően jó ötlet a munkáikat átnézni, ismerősöktől ajánlásokat kérni.

Döntsük el, hogy élő zenét vagy DJ-t szeretnénk a lagziban, netalántán szívesen vegyítenénk a kettőt – kérjünk be tőlük is árajánlatokat. Hallgassunk zenét, hogy el tudjuk dönteni, milyen zeneszámot szeretnénk a ceremóniára és a fogadásra.
Az ajánlatok beérkezését követően foglaljuk le a fotóst, szervezzük le vele a jegyesfotózást, ha erre igény tartunk.

Ugyancsak ekkorra időzítsük a vőfély vagy ceremóniamester megbízását, valamint az esküvői torta kapcsán ilyenkor érdemes szétküldeni kedvenc tortakészítőkhöz az árajánlatkéréseket. Amint megkaptuk az ajánlatokat, kezdjük el tervezni a szakember segítségével a tortánkat.

Foglaljuk le a sminkest, a fodrászt és válasszuk ki a grafikust, akivel megterveztetjük az esküvői meghívót.

6-8 hónap a Nagy Napig

Béreljük ki a felszerelést, pl. asztalokat, székeket, sátrat, stb., valamint beszéljünk meg egy időpontot a dekorációt készítő céggel a díszítés véglegesítéséhez.

Érdemes egy találkozóra elhívni a Esküvői Nap csapatát, azaz az esküvőszervezőt, a dekorációs szakembert, a fotóst, a videóst, ceremóniamestert, stb., hogy át lehessen beszélni a részleteket.

Már ekkor lehet gondoskodni a személyszállítás megszervezéséről, és megkezdődhet a meghívók, köszönőlevelek, valamint a menü tervezése.

Itt az idő, hogy ki legyenek bérelve / meg legyenek vásárolva a ruhák (menyasszony, vőlegény, koszorúslányok, esetleg tanuk, stb.), valamint a jegygyűrűk. Továbbá lényeges, hogy inspirációs képek hadát szedjük össze az ékszerekről, egyéb kiegészítőkről, sminkről, frizuráról, illetve a menyecskeruháról.

Döntsük el, hogy az örömszülőknek szeretnénk-e ajándékot adni a Esküvő Napján. Gondoljuk végig, hogy szállást tervezünk-e biztosítani a vendégeknek, amennyiben igen, gondoskodjunk a szállás lefoglalásáról.

Ha szeretnék táncot bemutatni, ebben a szakaszban már keressünk fel egy tánctanárt.

4-5 hónap az esküvőig

Címezzük meg a meghívókat, amennyiben szükséges, aktualizáljuk a bérelendő bútorok számát és egyeztessük a végleges menüt.

Ne feledkezzünk meg a speciális menükről sem! Vásároljuk meg a cipőket, a menyecskeruhát, ehhez válasszunk kényelmes cipőt, valamint szerezzük be a vőlegény éjfél utáni öltözékét.

Kezdődjön el a tánctanulás! Ha DJ szolgáltatja a zenét, írjunk számlistát, amennyiben élő zenét választottunk, egyeztessünk a zenészekkel a repertoár végett.

És ekkorra időzítsük a készülődés egyik legkedvesebb részét: menjünk el tortát kóstolni!

2-3 hónap a Nagy Napig

Küldjük el a meghívókat, egyeztessük a menüt a catering céggel és az időpontot az anyakönyvvezetővel.

Ha szeretnénk beszédet mondani, írjuk meg a beszédeket, esetleg fogadalmakat.

Készüljön el az ütemterv (ha igény van rá, főpróba is legyen), és szerezzük be a kiegészítőket, hajdíszeket, valamint tűzzük ki az utolsó ruhapróba időpontját. És ne feledjük a babonát se: valami új, valami régi, valami kölcsönkért, valami kék!

Ha sok gyermek lesz jelen az esküvőn, érdemes animátort vagy babysittert is fogadni, aki gondoskodik a kicsik szórakoztatásáról. Tervezzük meg a legény/leánybúcsút, amelyeket érdemes minimum 2-3 héttel ez esküvő előtt tartani!

1 hónap a Nagy Napig

Ha jól végeztük a munkánkat, ekkor már csak véglegesíteni kell a forgatókönyvet és a programot, amelyeket célszerű ki is nyomtatni. Legyenek előkészítve az esetleges korábbi válást igazoló dokumentumok, valamint a névváltoztatáshoz és anyakönyvvezetőhöz szükséges dokumentumok.

Ekkor véglegesítsük a catering céggel a végleges létszámot, a speciális menük számát, valamint tervezzük meg az ülésrendet.

Kérjünk időpontot ruha- és sminkpróbára, illetve a fodrászhoz fátylas próbára, valamit látogassunk el a kozmetikushoz arckezelés végett.

Jegyeztessük elő magunkat a manikűröshöz az esküvőt megelőző napra, hogy körmeink csodásan egészítsék ki a ruhát, a sminket, valamint frizurát.

Válasszuk ki a bevonulós zenét, az első tánc zenéjét, a videó alatt szóló zenéket. Továbbá hívjuk fel azokat a meghívottakat, akik nem igazolták vissza a jelenlétüket.

Állítsunk össze az esküvői fotózás listáját a csoportképhez!

2 hét a Nagy Napig

Ekkor kapjon helyet a végső ruhapróba a kiegészítőkkel együtt, és igyekezzünk betörni az esküvői cipőt. Vásároljunk be és pakoljunk be a nászútra!

Készüljenek el az ültetőkártyák, és írjuk meg a köszöntőt a fogadásra. Célszerű még utoljára véglegesíteni a cateringgel a végső létszámot, és leegyeztetni a vendégek szállítását.

1 hét az esküvőig

Menjünk el a ruhákért, intézzük el az utolsó simításokat a nászútra, pakoljunk össze egy esküvői elsősegély csomagot (harisnya, ragtapasz, rágó, fájdalomcsillapító, stb.).

A szolgáltatók tiszteletdíját tegyük borítékba és írjuk rá a neveket!

1-3 nap az esküvőig

A személyszállítást egyeztessük a ceremóniára és fogadásra, olvassuk át fogadalmainkat, próbáljunk el mindent, ekkor történjen meg a vacsora főpróba, ha szükséges, valamint szerezzük be az örömszülők köszönőajándékait.

Menjünk el a manikűr/pedikűr időpontra, vőlegények ekkorra időzítsék a fodrászt. A szolgáltatók kifizetésével kapcsolatosan érdemes megbízni valakit, aki eljuttatja nekik a borítékot.

Korai lefekvés javasolt az utolsó napokon, hogy pihent legyen a két legfontosabb szereplő!

A Nagy Nap

Dőljünk hátra és élvezzük életünk legfontosabb napját! Nyugodt, örömteli esküvőt kívánunk!

Esküvő utáni teendők

Bérelt ruhák esetén vigyük vissza a ruhákat a szalonba, saját ruháknál juttassuk el a tisztítóba.

Javasolt értékelni a szolgáltatókat, hiszen mindenkinek jól jön a visszajelzés, nászút után pedig felhívni a közeli hozzátartozókat, barátokat, hogy még egyszer megköszönjük nekik, hogy velünk ünnepeltek.

Esküvői fotóst keresel? Vedd fel velem a kapcsolatot!

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]