Bár az esküvők túlnyomó részét szombaton szokták tartan, ezen kívül is van még nap egy héten, és manapság a pénteki és vasárnapi esküvők sem ritkák.

Miért szombaton vannak az esküvők?

Persze nem véletlen, hogy az esküvők napja jellemzően a szombat, hiszen a lagzik és az ereszd el a hajamat hajnalig tart, amit azért érdemes kipihenni, mielőtt munkába indulnánk, mindegy, hogy a párról vagy a vendégekről van szó.

Emellett az is szempont, hogy ha vasárnapi vagy pénteki, esetleg más hétköznapi napon tartott esküvőről van szó, akkor a vendégeknek szabadságot kell kivenni, esetleg a gyerkőcöket elkérni az iskolából/óvodából, ezt pedig nem minden pár meri bevállalni.

Pedig a pénteki vagy vasárnapi esküvőknek is vannak előnyei. Persze a rokonokat nem szeretnénk felbosszantani. A legtöbben azért nem mernek szombaton kívüli napot választani, mert tartanak a család, rokonok, barátok reakciójától, és persze attól, hogy emiatt lesz, aki nem tud, vagy nem akar eljönni.

Nem szépítjük, ez benne van a pakliban, de a nem szombati esküvők néha előnyösebbek. Lássuk, miért?

Nem szombati esküvő a szolgáltatók szemszögéből

Amikor belevágunk az esküvőszervezésbe, akkor szembesülni fogunk vele, hogy a kiválasztott időpontban nem lesz minden szolgáltató, helyszín elérhető. Aki előbb kezdi szervezni az esküvőjét, mint mi előnyben van, így lehet, hogy a vágyott helyszín, fotós, templom, virágos, cukrász stb. már foglalt.

Megeshet, hogy a vágyaink csak akkor valósulhatnak meg, ha nem ragaszkodunk a szombathoz. Ez persze nem feltétlen hátrány, ugyanis sok szolgáltató és helyszín ad kedvezményt a pénteki vagy vasárnapi esküvőkre.

Mivel ezek a napok lényegesen szabadabbak, mint a szombatok, több szolgáltatóból, helyszínből válogathatunk, és költséghatékonyabban jöhetünk ki. Érdemes azonban egyeztetni az önkormányzattal, ugyanis az ő hatáskörükbe tartozik a döntés, hogy a ceremónia megtartható-e vasárnap vagy sem.

Bár már a legtöbb esetben engedik a vasárnapi esküvőket, akadnak olyan városok, községek, ahol ezt nem engedik meg, vagy nem minden vasárnapon.

Fotóst keresel az esküvődre?

[contact-form-7 id=”6″ title=”Contact form 1″]